Boken Vildmarkshav med författarna Rolf Bjelke och Deborah Shapiro

Vildmarkshav – Med Northern Light till öar i Södra Oceanen

Northern Light, segelbåten som har Antarktis som favoritdestination, är aktuell med en ny bok, Vildmarkshav. Boken recenseras här.

Northern Light vid Auckland Islands

Northern Light vid Auckland Islands. Foto: Bjelke/Shapiro

Boken Vildmarkshav är garanterat uppskattad läsning för seglare. Och även för följande grupper:

  • friluftsmänniskor
  • natur- och djurintresserade
  • resenärer och geografi-intresserade
  • människor intresserade av vår planet, vädersystem, klimatförändringar och den forskning som bedrivs på ögrupper i Södra Oceanen och Antarktis.

Först en kort introduktion: Northern Light seglas av Sveriges mest meriterade långseglingspar; Rolf Bjelke och Deborah Shapiro. De har seglat Arktis-Antarktis, övervintrat med segelbåten i Antarktis 1991-1992 och har också belönats med flera utmärkelser för sina seglings- och dokumentations-prestationer. På sina resor dokumenterar de nämligen djurliv, öar, natur och vädermönster. Tack vare sina tidigare resor i samma område kan de också jämföra och rapportera förändringar vidare till forskare, till exempel för klimatet.

Boken Vildmarkshav med författarna Rolf Bjelke och Deborah Shapiro

Författarna Deborah Shapiro och Rolf Bjelke vid en signering i Lysekil

Södra Oceanen och 10 års expedition

Boken Vildmarkshav handlar om Northern Lights 10 år långa expedition till Södra Oceanen, där paret under fyra sommarsäsonger seglat till olika subatlantiska öar och ögrupper, som Sydgeorgien, Sydshetlandsöarna, Campbell Island, Auckland Islands och Elephant Island där Shackeltons besättning övervintrade, för att nämna några. För flera av öarna har det krävt specialtillstånd från regeringsdepartement för att gå iland.

Åsnepingvin-koloni på Sydgeorgien. Foto: Bjelke/Shapiro

Fantastiskt djurliv

Ofta har paret sammanstrålat med forskare stationerade på öarna så läsaren ges god inblick i öarnas geografi, levnadsvillkor, mänsklig historia, flora och djurliv. Det är en av bokens stora förtjänster, att får uppleva arktiskt djurliv på nära håll och lära sig mycket om djuren och deras beteenden. Olika sorters pingviner, albatross-kolonier, sjölejon, ilskna sjöelefanter, sälar, valar, labbar, jättestormfåglar, delfiner och fler.

Northern Light Labb Sydgeorgien Deborah Shapiro.

Labb på Sydgeorgien. Foto: Bjelke/Shapiro

Bokens upplägg

Boken är ingen dagbok, utan istället utvalda bitar av de tio åren, och det är en styrka. Majoriteten av kapitlen avhandlar en ögrupp, och inleds med en relevant sammanfattning om seglatsen dit. En annan styrka är den lokala karta över ögruppen och seglad rutt som inleder varje kapitel. Varje kapitel är antingen skrivet av Deborah Shapiro eller Rolf Bjelke, vilket ger omväxling. Boken visar livet ombord utan att sätta det i fokus, liksom långseglatsens sysslor och utmaningar. Ett kort kapitel handlar om seglatsen runt Australien, som gjordes för att vänta in nästa sommarperiod då en oväntad reparation gjorde att de missade sitt tidsfönster för Antarkis det året. Ett annat handlar om Island, som inledde resan för att testa båt och besättning för kommande påfrestningar. Ett tredje beskriver seglatsen längs Patagoniakusten ner mot Drake Passage. Resterande tjugo kapitel handlar om subarktiska ögrupper i Södra Oceanen.

Vildmarkshav bok, detalj

Kartbild från boken, kapitelstart

Omdöme

Boken är bra skriven, med stor närvaro som ger läsaren möjlighet att ”vara på plats” … på platser som är väldigt svåra att själv få besöka fysiskt. Det är en praktbok av hög tryckkvalitet och innehåller mer än 200 bilder, som ofta visas på en helsida/uppslag. Boken fungerar därför bra även som aptitlig bläddra-bok.

Boken erbjuder såväl nöjesläsning som angelägen läsning om hur vår planet ändras … snabbt. Det är något jag reflekterar över när jag hunnit läsa halva boken. Boken innehåller inte pekpinnar, däremot dyker tanken upp efter att ha läst de iakttagelser som rapporteras om i boken. Inte minst de jämförelser som författarna kan göra utifrån sitt besök för 15 år sen. Förändringarna går fortare och är större än man får intryck av från vanlig mediarapportering. Jag skulle vilja rekommendera boken till alla, som god allmänbildning.

Bokens rekommenderade utpris från Norstedts är 475 kr. På Bokus kostar den 271 kr. Om du köper den direkt i författarnas butik kostar den 300 kr och du kan få den signerad. Samma pris gäller om du köper den vid en filmvisning av Vildmarkshav. Här kan du se turnéplanen på Northern Lights hemsida.

Northern Light Sjölejon Sydgeorgien Rolf Bjelke

Northern Light: unga nyfikna sjölejon i Sydgeorgien. 

Efter expeditionen fick Deborah Shapiro & Rolf Bjelke utmärkelsen Award of Merit från Ocean Racing Club i England (världens främsta oceanseglingsklubb) med motiveringen ”För årtionden av banbrytande seglingar till områden som ligger bortom vad som är möjligt för de flesta seglare”.

Foton publicerade med tillstånd av författarna, som har full copyright på bilderna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *