Limmet LiquiSole är perfekt för att täta revor eller hål i dina paddlarkläder, stövlar eller packsäckar med mera.
På en paddeltur nyligen visade andra paddlare upp vad de tätat med LiquiSole. En reva längs med sömmen i ett par kajakstövlar. En packsäck och ett hål i en goretexhandske. Lagningen syntes som en mörkare, lite glansig rand på den svarta handsken, som en linje svart tjära. När limmet torkat är det transparent gummi, och luktfritt.
Limmet är ett enkomponents polyuretanlim och funkar på det mesta av kajakprylar:
- våtdräkter
- neoprenluckor
- kartfodral
- packsäckar
- andra saker tillverkade i pvc, som presenningar eller tältprylar.
Limmet är starkt och segt, vattentätt och håller länge om du förvarad öppnad tub i frysen, för att undgå att innehållet förvätskas.
Dessutom fungerar LiquiSole bra i andra sammanhang. Som på materialen läder, glas, glasfiber, keramik, trä, målade ytor och nylon, liksom på tak och stuprännor. Undvik däremot att använda det på polyetenplast.
Du hittar LiquiSole bland annat hos Get Out och Naturkompaniet. Get Out är billigast av de två. Med lite tur kan du också hitta det på din lokala Ica eller Konsum. På Orust Kajak finns LiquiSeam, den mer tunnflytande varianten.
Bra att veta:
- LiquiSole gulnar med tiden, men åldras inte för övrigt
- Stryker man på tjocka lager bildas små bubblor av koldioxid. Styrkan på lagningen påverkas inte.
- Lång torktid, så börja i tid.
- Segflytande men sprids ut under torktiden. Avgränsa gärna området med tejp.
- Lagar du en flaska så använd den inte till lösningsmedel eller alkohol efteråt. Då kan de ofarliga polymerkedjorna som LiquiSole består av luckras upp, och ändras så de inte längre är ofarliga.
- Syskonet LiquiSeam är mer lättflytande och passar till lagning av regnkläder och andra tunna material.
Har för mig att det numera säljs under namnet ”Rubberfix”. Tyvärr i större tuber än tidigare. Gillade små tuber eftersom man oftast bara gör enstaka reparation.