Sektionen ger tips och råd om kajak och paddlingskläder. Skötselråd och hjälp att välja rätt, och tips om vinterpaddling.
Håller du på att leta efter din första egna kajak? Då kan vi rekommendera kajaktestardagarna. Att testa olika kajaker hos en kunnig kajakbutik är bästa sättet att lära sig om olika kajaktyper. Hör du av dig i förväg erbjuder butiken ofta ett eget tillfälle att prova kajaker, utan att du behöver vänta in en testardag. På plats får du tips på vilka kajaker som passar bäst för dig och ditt önskade användningsområde. Vill du känna efter ordentligt kan du hyra kajak för en dagstur.
Vissa kajaker är byggda för att paddla rakt och fort, medan andra har formats för att vara lättsvängda och bra att vågsurfa med. Några kajaker fungerar bara för dagstur, medan andra rymmer massor av packning. Och däremellan finns alla ”kompromisser”; kajaker som kombinerar de olika egenskaperna för att erbjuda dig en bra kombinationskajak. De flesta vill ju ha en kajak med flera användningsområden, den ska gå hyftsat snabbt i vattnet, kunna rymma packning för en flerdagarstur och den ska fungera i medsjö. Då blir kajaken ganska bra på mycket, utan att vara specialistbra på något.
Säsonger och kläder
I Bohuslän kan man paddla året runt. Vinterpaddling är speciellt, med nyfikna sälar långt in i skärgården och glittrande snö på röda granitklippor. Ute i kustbandet är det ofta isfritt, många kommer åkande från Göteborg och inlandet för att paddla här vintertid. Lasta kajaken på bilen och kom hit du med, paddlingskläder finns för alla årstider 🙂 Ska du paddla vintertid är torrdräkt att rekommendera. Har du inte egen hyr turarrangören ut. Kajakrapporten tipsar förresten om skötselråd för torrdräkt och för latexmuddar.
Våren kommer med fågelläten överallt. Mars och april är härliga månader att paddla, klart vatten, soliga dagar och ett båtfritt hav. Nu är det också dags att göra i ordning kajaken inför sommarsäsongen, se över linor, luckor och övernattningsutrustning. Kanske behöver du laga kapellet eller någon neopren inför säsongen. Behöver du komplettera din utrustning eller tillverka något själv? Sen är det bara att paddla ut i övärlden och njuta av lägerliv, blomprakt och de första doppen.
Sommaren är högsäsong i Bohuslän och det är dags att planera paddlingssemestern. Packlistor, matsedlar och mattillbehör går att förbereda hemma. Vill du hyra kajak i Bohuslän eller Göteborg – boka i god tid. Sen behövs ett tält, sovsäck, liggunderlag, som kan kombineras med övernattningar iland. Bohuslän har gott om fina pensionat och hotell nära vattnet, och en del av dem ligger ute på öarna. Roligaste biten är att ta fram sjökorten och börja botanisera bland öar och tältplatser, vart vill vi den här gången?
Från mitten av augusti lugnar båttrafiken ner sig och skärgården är som finast. Vattnet är varmt ända in i september och marelden glittrar när du kvällspaddlar. September och oktober bjuder på klar sikt och en del vindstilla dagar med sol. Hummersäsongen startar sista veckan i september och pågår för fullt en bit in i november. Kustorterna bjuder på skaldjursresa och skaldjursbuffé. Med lite tur får du uppleva hummerskörd från kajaken, när någon av fritidsfiskarna är ute och vittjar sina tinor.
Sen kommer vintern igen, oftast är det snölöst fram till januari, och isfritt. Turarrangörerna erbjuder både glöggpaddling och julbordspaddling, och det är en härlig upplevelse! Att paddla medan det biter i kinderna och kanske få se en havsörn, och sen komma in i värmen, ta en bastu och sätta sig till bords medan skymningen sänker sig ute över havet. Underbart!