Danske paddlaren Erik Jørgensen har gett sig ut på en ny paddlingstur, Skandinavien runt. Efter att ha väntat in sitt telefonkort startade han igår i Kirkenes. Framför sig har han en krävande resa i helt underbar natur. Han kommer att paddla hela Skandinaviens kust till ryska gränsen vid Finland på sex månader, ca 7300 sjömil. Det innebär 40-45 km paddling varje dag.
Jørgensen paddlar denna gång i en Arrow Empower, Arrows helt nya expeditionskajak (5,61 m lång). När han förrförra vintern paddlade rödvita bandet (Danmark runt) paddlade han i den kortare, och mer våganpassade Arrow Play. Paddlingen skapade lite rabalder pga årstiden, men visst klarade han det … även om han ibland fick släpa kajaken flera kilometer över isen in till land för att slå läger.
Starten i perfekt väder
Erik paddlar först längs Barents Hav där det ofta är dimma även sommartid. Igår och idag har han haft sol och lätt vind, och små vågor, men från fredag blir det motvind (nordlig) och ökande. Tidvattnet ligger på 2,5 meter och på morgonen har han medströms 1-2 knop med ebben ut från land. Svalbard längre norrut har redan ljust dygnet runt men där Erik paddlar är det dagsljus från klockan 04 till 19.
Erik går upp kl 6 på morgonen, äter frukost och förbereder avfärden i cirka 2 timmar, och paddlar sedan dagens fyra mil. När han slått läger, hängt kläderna på tork och startat brännaren i tältet är det dags för dagens datorpass, med rapport till webbplats, facebook och gps-position. Barentska kusten har fortfarande gott om snö, och temperaturen är på plussidan. Erik skriver att kroppen är lite ovan, men han njuter av att vara till havs igen.
En härdad man
Jørgensen är en härdad ute -och vintermänniska. Han har tjänstgjort som elitsoldat på Grönland i flera år, och genomfört en lång Grönlandsexpedition med sin soldatkollega. Nu livnär han sig som äventyrare, guide och föredragshållare, och arrangerar resor till bland annat Grönland.
Fantastisk natur
När Erik Jørgensen passerat Nordkap på 71 grader nord kan han leva loppan på Lopphavet medan han svänger söderut. Därifrån kan han välja att paddla inomskärs hela vägen ner till Tromsö, i ett vackert fjordlandskap. Här ligger de imponerande Lyngsalperna, som löper 8 mil längs norska kusten, norr om Tromsö. De stupar ofta brant ner i fjorden, med många glaciärer i bergen, så landstigningsplatser kan behöva planeras. Tromsö som också kallas Porten till polartrakterna är känt för sitt nattliv och influenser från Paris under förra seklet.
Strax söder om Tromsö ligger Lofoten, med flera vägval. Här beror det på om han ska runda yttersidan på allt skandinaviskt land (och då ta vindsidan Lofoten) eller om han kan välja väg själv. Kajakrapporten skulle välja att paddla östsidan Lofoten från Harstad och ner till Å. På denna sidan ligger de flesta samhällena, medan västsidan är mer vild, öde och vindpinad. Harstad till Lödingen är känt för att vara en väldigt vacker kuststräcka. En pärla längre söderut är Henningsvær, ett fiskeläge och klättermecka. I mars varje år samlas skreifiskeflottan där, och på sommaren vallfärdar klättrarna till Vågakall, ett tusenmeters berg strax intill. Vattnet vid Henningsvær har tropiskt utseende, alldeles turkost.
Längre söderut väntar ett annat paddlingsmecka, Helgelandskusten, och lagom till sommaren paddlar han genom Bohuslän. Håll utkik!
Följ Erik dag för dag
Du kan följa Eriks paddling här på Kajakrapporten (som sommaren 2009 tog vattenvägen Kirkenes-Trondheim) och på Erik Jørgensens webbplats. Där kan du läsa blogginlägg och se hans position. För att se filmer behöver du däremot betala för prenumeration, för Jørgensen vill att de som väljer att sponsra honom ska få lite mer.