En vintrig paddling i naturreservatet vid Trossö, Kalvön och Lindön.
Sjösättning vid Havstenssunds badplats i västra delen av samhället, i Kvarneviken. Vi är nio stycken idag, som samlas redan klockan nio. Längst har Ola och Sune kört, ända från Göteborg och Alingsås. Sen är det den vanliga geografiska spridningen mellan Trollhättan, Hamburgsund, Sotekanalen och Lysekil.
Medan vi gör i ordning kajakerna faller några enstaka snöflingor. Lite svalt idag. Ostlig vind cirka 5 sekundmeter och några minusgrader.
Vi sjösätter och paddlar norrut. Först genom det välkända sundet som är inlopp till Havstenssund, och sedan längs med samhället. Tyst och stilla, ingen som promenerar just nu. Fiskefartyg, skaldjurscafé, bryggor och röda sjöbodar. Och bakom dem fina skärgårdsvillor av sekelskiftestyp. Vi ska paddla insidan Trossö, Kalvön och Lindön, och har motvind fram till lunch, den letar sig fram i sunden.
Det är vackert här innanför de tre öarna. Öarnas eget universum, och väldigt väderskyddat från väst. Snö överallt på klipporna gör skärgården ny för oss. Trossö har många, stora stränder och är lättrastat. I somras var det smultron på stränderna, nu är det istället rådjur vi ser.
När vi kommer förbi norra spetsen av Trossö öppnar sig en stor, långgrund bukt. Här finns 17 svanar och årsungar. Vi skrämmer tyvärr upp dem och de flyger förbi oss på låg höjd för att komma ut ur bukten. Strax efter ser vi också en stor rovfågel på långt håll, kanske en havsörn. Innanför Getholmen blir det stopp, för grunt till och med för kajaker.
Vi tar en sväng in i Bukten vid Kalvön, här är också isfritt, och glider under en brygga. Längst in vajar vassen fortfarande tät, och husen ser rofyllda ut. Vi paddlar vidare med Killingen öst om oss – äntligen lä, börjar bli kyligt i vinden – och tar lunchstopp på Vesholmens strand.
Stranden är nog privat på sommaren, med ett hus och bodar strax intill, men idag är den vår. Fram med alla varma soppor och få upp värmen. Maria och Lena bättrar på det hela lite till och joggar längs stranden efter maten. Alla är överens, fin skärgård och skönt att komma ut på havet.
Lagom tills vi lägger ut igen tittar dagens solglimt fram och det mojnar av lite. Nu är det bara medvind kvar!
Vi går längs kanten på Ejgdeholmen och ner mellan Amundholmen och Ystholmen. Några kobbar att leka mellan och medvågor, medan himlen visar en blå flik. Underbart är kort, det blå varar i ungefär tio minuter :).
Viken precis norr om Havstenssund är fin att paddla på upptäcktsfärd i, och idag är den dessutom läad. Träbryggor, gamla lastbommar, fina gamla hus. Urban och jag tar en extra sväng för att fotografera, medan några redan är på väg mot isättningsstranden.
Vi paddlar igenom Havstenssund igen. Här bor cirka 150 året runt-boende. De som arbetar lokalt är ofta egna företagare, bland annat fiskare och hantverkare. Övriga jobbar på andra orter och pendlar varje dag. Vid fiskebryggan samsas fartyg från Åstol och Galway.
Några flanörer tittar till en gång extra när de får syn på kajakerna, innan de drar upp kragarna och fortsätter. Promenadbryggan längs med hela sundet är verkligen en perfekt utsiktsplats mot båttrafiken.
Strax efter fyren dyker en ensam säl upp, gång på gång. Tydligen har den sitt revir här och brukar titta upp ovanför ytan, enligt de bofasta när vi gått iland. Efter ett fottramp djupt ner i lerbotten vid stranden packar vi ihop och styr hemåt. Fyra trevliga timmar på havet. Och trevligt i bilen på vägen hem, så trevligt att vi missar vårt avtag på E6. Så kan det gå 🙂
Tack för att jag fick uppleva paddlingen genom dina bilder. Jag valde att åka långfärdsskridsko denna dag. Man vet inte hur länge isen ligger. Det blev en heldag på Hästefjorden.
Mycket trevligt upplägg på presentationen och initiativet till ”kajakraporten”
Kul att se lite bilder från Havstenssund! Minnena kommer tillbaks från när vi var där i höstas, vill dit igen..
Hej Ulf. Eller hur! Kul att jämföra och få uppleva platsen under en annan årstid. Jag paddlade samma sträcka i juli. Den dagen blåste det 11 m/s från väst och var ändå lugnt vatten på insidan, och duggregn. Tack för din fina story från Väderöarna i november, jag njöt verkligen av den, och att jämföra med när jag var där under påsken.